subota, 01.12.2007.

UVODNIK

UVODNIK
_____________________

Štovani štioče, u rukama imaš broj koji je posvećen horroru. Ništa čudno, ova je godina u hrvatskim žanrovskim krugovima obilježena horrorom: dvanaesta sferakonska zbirka i peti Festival fantastične književnosti bili su posvećeni strahu, a nije izostalo ni par romana. Možda su ljudi jednostavno željeli naknaditi godine zapuštanja ovog žanra, držeći ga marginalnim, upravo nedostojnim pažnje pravog esefičara. Bilo kako bilo, priče Veronike Santo i Martine Frke tjeskobnog su ugođaja, obje smještene na prijateljski nam (uistinu?) Jadran. Jezu na moru imamo i u filmskoj recenziji. Dok se sjećanje na miomiris mora već povlači pred oštrim mirisima prvog snijega, neki su i polemično raspoloženi. Tako je Dalibor Perković raščerečio horror kao žanr, dok je Darko Macan to učinio zbirci priča sa spomenutog Festivala. Je li netko iznenađen?
Na žalost, imamo razloga i za zbiljsku tjeskobu i tugu. U razdoblju od prethodnog broja, napustilo nas je dvoje velikana hrvatske znanstvene fantastike, spisateljica Vesna Popović i urednik "Siriusa" Borivoj Jurković, oboje nakon teške bolesti. Uspomeni na njih posvećujemo stranice našeg časopisa.
Preminulo je još velikana. Dana 12. svibnja ove godine umro je Arthur Porges (rođen 1915.), izdanak razdoblja koje je uslijedilo neposredno nakon Golden Agea američkog ZF-a, a poznat je po svojim britkim kratkim pričama koje su objavljivane i u "Siriusu".
Mjesec i pol dana kasnije, dana 28. lipnja, preminuo je Jim Baen (rođen 1943.), ugledni urednik i nakladnik znanstvene fantastike. Njegova kuća Baen Books poznata je ponajprije po SF romanima koji pripadaju military tematici. Neke od knjiga koje je izdao mogu se pročitati na adresi:
http://www.baen.com/library/
Pred samu smrt pokrenuo je i dvomjesečnik "Jim Baen's Universe", u kojemu se može uživati na adresi:
http://www.baens-universe.com/

Na čitanje!

U Zagrebu, 4. studenog 2006.
B. Švel

"Parsek" na webu:
http://parsek.sfera.hr/
Kontakt:
parsek (a) sfera.hr

| 02:40 | PARadoksaj (0) | SEKulaj | #

<< Arhiva >>



Copyright © Parsek - Design touch by: Tri mudraca